Näin syntyy aito artesaanipizza järvenpääläisellä twistillä – 6 askelta täydelliseen pizzaan

 

Stairway to pizza heaven!

Artesaani tarkoittaa “käden taitajaa”. Meille on sydämen asia löytää raaka-aineet, joissa tuntuu ja maistuu reilu tekeminen.

Artesaanipizza ei tarkoita turhaa pipertelyä tai taiteellisia erikoisuuksia. Se on yksinkertaisesti rakkaudella tehtyä ja suunniteltua pizzaa, jota leimaa harmoniset makuyhdistelmät ja hyvät raaka-aineet. Itse leivotut pohjat ja käsin valmistetut kastikkeet sekä tietysti harkittu luovuus, joka nostaa perinteisetkin pizzatäytteet ja niiden yhdistelmät uudelle tasolle.

 
 

1 – POHJA

Todellinen pizzan ystävä kommentoi ensimmäisenä pohjaa, sen koostumusta ja makua. Kuohkea, mutta rapea, maukas, muttei jauhoinen, tasapaino ratkaiseen. Meidän pohjamme syntyy hitaasti kohotetusta taikinasta, perinteiseen napolilaiseen tyyliin, johon lisätään tilkka oliiviöljyä tuomaan makua ja tuntumaa.

2 – KASTIKE

Laadukas tomaattikastike raikastetaan mausteilla ja yrteillä. Pohjana on parhaiden tuottajien tomaatit, josta muovautuu talon tomaattikastike salaisella reseptillä.

Mutta, eihän pizzassa tomaattia tarvita! Monien suosikiksi on noussut valkoinen pizzakastike, joka on omiaan korostamaan monien täytteiden aromeja. Kannattaa kokeilla, ihastut varmasti.

3 – JUUSTO

Ei mitään pizzaraasteita vaan oikeaa mozzarella, käsin revittynä kuohkeina ja venyvinä annoksina. Lisäksi suolaista parmesaania tuomaan voimaa ja makua.

Laadukkaat juustot ovat pizzan peruslementti, jotka on tarkkaan valittu, suunniteltu ja testattu toimimaan kaikkien listan täytteiden kanssa – testaa ensin Bummarita ja vakuutu perustan laadusta ennen kuin siirryt täytteisiin.

4 – PAISTAMINEN

Vaikka markkinoilla on jo puu-uuneja ja komeasti koristelevia kammioita pizzan paistoon, me paistamme pizzamme kiviarinassa. Kuuman lämpötilan ansiosta pizzat paistuvat nopeasti ja tasaisesti kuohkeaksi.

Artesaanipizzan täytteinä käytetään tuoreita raaka-aineita, joten pohja paistetaan usein pelkän kastikkeen ja juuston kanssa. Täytteet lisätään päälle vasta paiston jälkeen.

5 – TÄYTTEET

Maailman suosituimpiin pizzatäytteisiin kuuluvat makkarat. Meiltä löydät napolilaista salamia ja tulista chorizoa. Kinkku on kelpo täyte, etenkin kun se on kunnon serranoa tai paikallisen tuottajan korppukinkkua.

Kasviksista raitajuuri ja punajuuri saavat kaverikseen vuohenjuustomoussea ja kanan ystäville tarjoillaan Ras el hanout marinoitua sisäfilettä. Sienet on porttobelloa ja sinihomejuusto Peltolan blueta.

Pizzan voi tehdä paremmin, ilman sen kummempaa kikkailua. Otetaan tutuista suosikki täytteistä se parempi versio ja yhdistetään tyylikkäästi ja reilusti.

6 – VIIMEISTELY

Kun pohja on paistettu kastikkeen ja juuston kanssa ja päälle lisätty maukkaan täytteet, on viimeisen silauksen paikka. Caesariin itse tehtyä kastiketta rapean salaatin kera, Italian klassikoille kourallinen rucolaa ja tilkka balsamicoa tai tulisen ystävälle loraus chiliöljyä.

Kuten sanomme, “I know it´s only pizza, but I like it…” ja me tosiaan pidämme pizzasta – niin paljon, että rakkaudesta syntynyt Järvenpääläinen artesaanipizza ei ole kokijalleen enää “vain pizzaa” vaan aito elämys.

 
Kalle Viira